Congo, beklimming van vulkaan Nyiragongo

Nyiragongo vulkaan

20 November 2017

Nyiragongo vulkaan

Vanuit de auto zie ik het voor me liggen. Mijn droom, maar zeker ook mijn nachtmerrie. Het gaat niet makkelijk zijn! Rookpluimen kringelen gevaarlijk de lucht in. Ik kijk uit over vulkaan Nyiragongo. Deze berg is 3480 meter hoog en is een van de actiefste vulkanen in Afrika. De vulkaan ligt in Congo, net over de grens van Rwanda. Bovenop de vulkaan schijn je een prachtig uitzicht te hebben over het grootste lavameer ter wereld.

Kibati station

Maar zover zijn we nog niet! Ik begin de klim op 1950 meter hoogte. De chauffeur heeft me afgezet bij Kibati station, het beginpunt van de beklimming. Ik ga nog even snel naar de wc. Dit is een typische Afrikaanse wc met een gat in de grond waar je boven moet hangen. Er zijn wel hokjes, maar deuren hangen er niet.
De groep verzamelde zich om de gids en beveiligers. Na de briefing van de gids begeven we ons met 8 toeristen het pad op. Voorop loopt een gids welke gewapend is. Daarachter lopen wij (de toeristen), daarachter lopen de dragers van de tassen en de rij wordt afgesloten met nog een gewapende beveiliger/gids.

De klim is opgesplitst in 5 delen, we hebben 4 rustpunten, waarbij we genoeg water moeten drinken om geen last te krijgen van hoogteziekte.

Het eerste stuk heb ik het al zwaar. De hitte hangt om me heen en het is mega vochtig. Nadat we wat gegeten en gedronken hebben begint het ineens te regenen. Hozen kan ik beter zeggen! Vervolgens regent het zeker 2 uur, maar het kan ook langer zijn. Allang ben ik het tijdsbesef kwijt. Ik moet moeite doen om boven te komen, naar de top, dat wil ik! Voetje voor voetje ga ik steeds hoger en hoger.

Natuurlijk kan ik prima lopen, maar in de hoge bergen heb ik altijd moeite met ademen, zeker tijdens grote inspanningen. Eindelijk stopte het met regenen ruim na het derde rustpunt. Dit rustpunt hebben we dan ook overgeslagen. Toevallig zijn we net vlakbij de plaats waar de uitbarsting is geweest in 2003, waarbij de stad Goma volledig onder een dikke laag lava lag. Veel mensen raakten gewond of zijn hun huis kwijt geraakt. Nu zie je alleen nog grote lava rotsen en stenen, welke herinneren aan deze nare gebeurtenis.

Het vierde rustpunt is in zicht, net als de huisjes waar we de nacht zullen doorbrengen. Deze lijken vanaf dit punt wel naar beneden te kunnen vallen, zo steil is het daarboven.

Top van de vulkaan Nyiragongo

'Nog 200 meter te gaan', zegt de gids. De huisjes staken af tegen de steile rotsen. Het uitizcht vanaf het vierde rustpunt is prachtig. Ik kon Goma en het Kivu meer zien liggen. Het laatste stuk is heel stijl. Overal liggen losse lava stenen. De rosten zijn scherpe en ik moet me goed concentreren. Stapje voor stapje kom ik hoger. Mijn drager Jimmy loopt voor me om de route aan te geven. Een pad is er niet. Eindelijk, na 4.45 uur zet ik mijn laatste stap.
Ik heb het gehaald!

Snel kleed ik me om naar warme kleding en beklim ik het allerlaatste stukje. Mijn einddoel komt in zicht, dikke rookpluimen komen uit de grond. Het grootste lava meer ter wereld licht helder als een vuurbal op. Wow! Wat ontzettend gaaf! De hele klim is abrupt vergeten. Uren heb ik zitten kijken naar de kolkende lava massa. We werden zelfs verrast met een kleine eruptie aan de rand van de vulkaan. Vol woede spuwde hij de kokende massa over de aarde uit. Het vormde kleine stroompjes lava, welke naar het meer liepen.

Sunrise!

Eindelijk kon ik me losmaken uit dit spectaculaire schouwspel en zocht ik mijn hutje op. Een onrustige nacht volgde, maar met de zonopgang stond alweer op de rand van de vulkaan. Nog een paar laatste blikken op de lavameer en de tocht naar beneden begon. Met veel vallen en opstaan stond ik na 3.5 uur beneden. De tocht was niet minder makkelijk dan naar boven lopen. Veel losse stenen zorgde dat ik regelmatig weggleed. Mijn drager Jimmy heeft me goed geholpen en zorgde dat ik veilig beneden kwam.

Informatie

Veiligheid

Reizen naar Democratisch Republiek Congo heeft een negatief reisadvies. Nadat ik de situatie heb bekeken, veel informatie heb ingewonnen, heb ik toch besloten om naar dit land af te reizen. De laatste tijd is het redelijk stabiel en daarbij komt dat het Virunga national park veel doet aan de veiligheid voor de toeristen.

Zowel het bezoek aan de berggorilla’s als het beklimmen van de vulkaan worden onder beveiliging gedaan. Transport is over het algemeen met privé transport onder begeleiding van Virunga national park.

Toch werd me afgeraden om alleen over straat te gaan in Goma, zeker niet na zonsondergang. Ik kon via het hotel begeleiding krijgen. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan en ben na de lange wandelingen van de vulkaan en de gorilla's lekker gaan uitrusten in het restaurant van het hotel. Achteraf vind ik het jammer dat ik niet even een rondje ben gaan rijden met de beveiliger van het hotel.

Visum

Voor Congo heb je een visum nodig. Dit kun je regelen via Virunga national park of een lokaal reisbureau. Ik koos voor een reisbureau, omdat het contact persoonlijker is. De kosten zijn 105$. Ook heb je nieuwe visums nodig voor Rwanda en Oeganda. De Eastern Africa Visa vervalt namelijk met het verlaten van Oost Afrika. Voor Rwanda kun je een transfer visa krijgen voor $30 en voor Oeganda kun je aan de grens een visum van $50 kopen.

Kosten


Vulkaan vergunnning $300
Gorillla vergunning $400 of $200 in het laagseizoen
Transportkosten zijn variabel
Accommodatie budget $35 per nacht
Eten $10 per maaltijd

Voor meer informatie over Congo klik hier.

Bij Congo Discovery Safaris kunt u uw reis boeken.

Sluiten